Siirry sisältöön

Pirkanmaalla tutkittiin loppusijoitetun sekajätteen energiahyödyntämistä

Pirkanmaan Jätehuolto on kokeillut hyödyntää energiana loppusijoitusalueiden vanhoja jätteitä. Jätteillä tehtiin koepolttoja Tammervoiman hyötyvoimalassa vuosina 2023-2024. Selvitysten mukaan jäte soveltui teknisesti hyvin energiahyödyntämiseen, mutta toiminta vaatisi vielä taloudellisia kannustimia ollakseen järkevää.

Käytännössä jätteitä otettiin voimalaan Pirkanmaan Jätehuollon jätekeskusten vielä käytössä olevilta loppusijoitusalueilta. Alueet on rakennettu ja täytetty ennakoidusti niin, että ne mahdollistavat jätteen kaivamisen. Vanhoihin, jo suljettuihin, jätepenkkoihin ei koskettu. Jätettä hyödynnettiin Tammervoimassa normaalin sekajätteen joukossa.

Pirkanmaan Jätehuolto on kutsuttu kertomaan selvityksen tuloksista 9.4. Eurocities -verkostolle Helsingissä.

– Jätteen hyödyntämisessä on myös positiiviset ilmastovaikutukset. Kun orgaaninen jäte hyödynnetään voimalassa loppusijoituksen sijaan tulee ilmastopäästöjä vähemmän. Tämä johtuu siitä, että kaatopaikalta vapautuva metaani on huomattavasti voimakkaampi ilmaston lämmittäjä kuin Tammervoimasta vapautuva hiilidioksidi, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon työpäällikkö Jarkko Jylhä.

– Selvitimme kokeilussa myös erilaisia tekniikoita ja eri vuodenaikojen vaikutusta jätteen energiahyödyntämiseen. Talvella kaivettavasta jätteestä on esimerkiksi tärkeää seuloa hienoaines pois, kertoo Jarkko Jylhä.

Alueellista yhteistyötä

Pirkanmaan Jätehuollon ja Tampereen Energian yhteisessä Tammervoiman hyötyvoimalassa käsitellään vuosittain lähes 180 000 tonnia sekajätettä. Sekajätteistä tehdään kaukolämpöä ja sähköä. Voimalassa hyödynnetään Pirkanmaan Jätehuollon 17 omistajakunnan sekajätteet sekä muun muassa Mustankorkean jätteet Jyväskylästä ja tulevaisuudessa myös Keräämön jätteet Porista. Jätteitä ei tuoda ulkomailta ja kokeilua loppusijoitusalueiden jätteillä ei tällä hetkellä jatketa.

– Ulkopuolisilla sopimuksilla varmistetaan pirkanmaalaisen energiatuotannon omavaraisuus, vaikka yhtiömme ensisijainen tavoite onkin vähentää jätemääriä ja kehittää kierrätystä. Sen eteen teemme töitä päivittäin, kertoo Jarkko Jylhä.